Ons bakproces

Hoe ziet een bakdag er uit bij ons?

Dag 1

Op dag 1 starten met het aanzetten van onze desem, iedere keer als wij bakken bewaren we een gedeelte van onze desem om er de volgende keer weer nieuwe desem mee op te starten. Dit gebeurd ’s avonds, zodat de desem alle tijd heeft om te ontwikkelen.

Dag 2

Dag 2. Het bereiden van het deeg. Nu wordt van meel, water, desem, zout en andere grondstoffen als pitten en zaden het deeg gekneed. In grote bakken krijgt het deeg nu zijn eerste rijs. En wij koffie…
Als het deeg lang genoeg gerezen heeft, wordt het afgewogen en met de hand tot broden gevorm. Lang, rond of vierkant. Hierna krijgt het brood zijn tweede rijs bij lage temperatuur (koeling). Dit kan 12 tot 16 uur duren. Terwijl wij slapen rijst het brood!

Dag 3

Op dag 3 wordt de oven voorverwarmd en worden de broden op de stenen vloer gebakken. In mijn visie kun je alleen met tijd, liefde en aandacht echt lekker brood bakken dat kraakt, en smaakt..!

Waarom werken met desem?

Ik heb altijd al met desem gewerkt, dat deden mijn vader en opa ook al voor het maken van ons bekende zwartbrood. Het fascinerende spel van alleen water en meel, en tijd, is nog iedere dag boeiend. De kracht van de natuur om met alleen water, meel en tijd brood te laten rijzen blijft een unieke ervaring, ook na al die jaren.

Ik heb er voor gekozen om met desem en een beetje gist te werken, omdat het specifieke karakter van desembrood door veel mensen toch ervaren word als: wel lekker, maar niet voor iedere dag. Ik wil brood bakken dat de mensen ieder uur van iedere dag willen eten. Vandaar mijn keuze om, zoals dat tegenwoordig heet, hybride brood te bakken.

Door het gebruik van desem ontstaat een unieke en onderscheidende smaak, door de lange rijstijd krijgt het brood veel meer smaak en een krokante korst. Ook is brood gemaakt met desem beter verteerbaar en heeft men langer een verzadigd gevoel.

Back to top